SOLFÖRMÖRKELSE I SKORPIONENS TECKEN – ett möte med mörkrets alkemi & Ferdinand!

FÖRMÖRKELSER styrs av månes rörelse, månens cykler. I en solförmörkelse rör sig månen framför solen, skymmer solen. Solen, källan för ljus, förmörkas av månen. Ett ögonblick där det omedvetna ges utrymme att nå fram i medvetenhet. Förmörkelser presentar klarhet, men också upplevelsen att befinna sig i ett ”gap eller i ett tomrum”. En känsla av tappad livsriktning, inget att hålla fast vid, men som ändå bär möjligheter. Det som inom Buddhismen är Shunyata - högsta potential för kreativitet. Översatt på svenska” ett tomt ögonblick”, stillade tankar och tystnad där något nytt ges möjlighet att komma in. Shunyata är potential för klarhet - utmanande, men samtidigt det mest kreativa ögonblicket i ditt liv – det som också kallas för förmörkelse.


När upplevs förmörkelsen?

Förmörkelser sker ungefär var 6:e månad och kommer i alltid i par, en sol- och en månförmörkelse inom några veckor. Det tar ca 19 år för en förmörkelse-cykel (på samma tema) att återkomma, något som igångsattes för 19 år sedan kommer till sin höjdpunkt, fulländas eller avslutas. Som en skördepunkt för något du tidigare sått, och en tidpunkt att så nya frö. Förmörkelse-cyklerna rör sig inte bara 19 år tillbaka i tiden, utan kan följas hundratals år bakåt, vilket du kan läsa mer som Saros – cykler.

Det finns lite olika idéer om hur långt innan eller efter en eklips upplevs och känns. Vissa säger en månad, medan andra menar att förmörkelsen håller i sig i sex månader, innan och efter - tills nästa förmörkelse tar vid. Personligen har jag svårt att sätta en så tvärsäker tidsgräns av flera skäl. Ett av dem är, att vi är olika, har olika känslighet för energier. Förmörkelser påverkar alla, men hur den upplevs varierar. Själv upplever jag skiftningar, gällande både transiter och förmörkelser, flera månader innan och efter de sker, medan andra får upplevelsen på dagen eller samma vecka. Andra anledningen är att energier inte är en vägg, där något slutar tvärt och något annat bestämt tar vid. Förmörkelser fortsätter i kontinuum, påverka ditt liv långt in i framtiden. Som sagts, förmörkelserna ingår i cykler som går långt tillbaka i tiden.
Förmörkelser är något som vi alla blir påverkade av. Ibland mer och ibland mindre, beroende var i ditt horoskop den sker.
Ibland är de omtumlande, andra gånger passeras nästan obemärkt. Allt beroende på vilka planeter, hus (livsområden) och punkter som förmörkelsen involverar i ditt horoskop.

Förstärker förmörkelsen görs om planeten som styr din ascendent är involverad. Exempelvis i kommande solförmörkelse är planeten venus med, vilket förstärker upplevelsen för er som har vågen eller oxen i ascendenten. Planeter placerade mellan 27 grader vågen och 6 grader skorpionen, kommer att uppleva fömörkelsen starkare och mer utmanande. Detsamma gäller för personer med planeter (inom graderna) placerade i fasta tecken: oxen, lejonet och vattumannen.

Längst ner finns en kortfattad sammanställning med utsikter för alla 12 ascendent tecknen. Är du endast nyfiken på vad förmörkelsen säger om ditt tecken skrollar du alltså lite längre ner på sidan.

För först en generell beskrivning av kommande solförmörkelse…...


Solförmörkelse 25 oktober 2022, 2 grader i skorpionens tecken

Just nu befinner vi oss mitt i skorpionens förmörkelsevågor. En förmörkelse som gör oss redo att omfamna våra djupaste behov. En förmörkelse som vänder den egna blicken inåt för att läka sår, rädslor, trauman, och för att balansera maktobalanser. Allt det samtidigt som venus deltagande i förmörkelsen ger en mjuk och feminin energi som främjar medkänsla och samhörighet. 

Något har växt inom dig, kanske från barndomen. Något som vill och behöver komma ut. Något som påverkat självkänslan - tillfällen när du inte möttes av den empatiska respons som du behövt för att känna dig trygg. Stunder när det inte fanns någon som höll om dig, någon som berättade att du är mer än bra, duger precis som du är och att imorgon är en ny dag.
Kanske är du fortfarande den lilla knubbisen som alltid blev vald sist på gymnastiken, eller det lilla barnet som ingen vill ha sällskap med på vägen hem för att skorna eller tröjan var fel, eller barnet med gråten i halsen när geografiprovet eller fotbollsmatchen inte blivit så bra som önskat.
Skorpion förmörkelsen ställer frågan hur du idag kompromissar eller kompenserar för att få dina behov tillgodosedda? Är det genom att jämt vara andra till lags för att få vara med? Eller i en konstant tävlan med andra? Skorpionen ställer frågan var du kompenserar eller kompromissar bort dig själv? Var i ditt liv ger du dig inte tillåtelse att vara du? Vilka gamla mönster håller dig tillbaka? Var och hur töms du på energi?

Möjligt är att du behöver konfrontera gömd sorg, ilska, eller rent av vrede. Om det är så vad gör dig arg! Vad behöver uttryckas? Vad behövs för en förändring? Kanske väljer du nu att gå ifrån relationer som inte längre är känslomässigt tillfredställande, eller ett jobb som inte längre ger glädje. Solförmörkelsen är bränslet som ger stöd att klippa band, om det är den riktning du vill gå. Behöver du sätta dig själv som första prioritet, eller bli mer öppen och tolerant mot andra?……


Solförmörkelsen kollektivt……

Världen genomgår kraftfulla förändringar som oroar alla. Ingen av oss kan förneka sorgen, smärtan och trauman som vi dagligen bevittnar. Mycket kommer upp till ytan, där vi samtidigt blir mer och mer splittrade av känsliga ämnen, områden som börjar te sig mer eller mindre tabubelagda. En intolerans där oliktänkande bedöms och avbryts, där diskussion för att förstå båda sidor av en situation försvinner i fällande dom. Yttrandefrihet har en viktig funktion, även om vi inte håller med någon annans åsikt – yttrandefriheten behövs för fritt tänkande, och för en fortsatt bred syn på verkligheten.  Förmörkelsen antyder att vi behöver våga öppna upp mer, för att stänga mindre! Våga ta ett djupare besök under ytan i stället för att låta ”grupptänkandet” definiera ordningen….

Många tvivlande tankar och frågor har funnits, och finns hos mig kopplade till de sista åren. Och några av frågorna i stunden är varför politiker väljer att skicka mer och mer vapen dit oskyldiga människor får sätta livet till? Frågar mig hur mer ved in i en redan brinnande bunker får stopp på pågående eld? Frågar mig om någon, någonsin, varit vinnare i ett krig?!

Mer än någonsin behöver vi ledare som står upp med gott exempel, skapar den förändring som världen behöver! Men tvärtom ser vi hur makthavare, från åtskilliga håll i världen, som mer och mer, för varje dag i stället väljer att visa sina krigsmuskler.

Venus deltagande i kommande solförmörkelse öppnar för fredliga och demokratiska lösningar, men frågan är om planetens kraft kommer att väljs eller förbises?

Förmörkelsen uppmanar oss att titta djupare under ytan. Behöver världen verkligen mer krig, hemligheter och tystnad? Eller behöver världen i stället mer transparens och öppenhet?

 

Uranus och Saturnus släpper kontakten….

Saturnus och uranus har precis haft sitt fjärde och avslutande möte, en på och av dialog sedan februari 2021. Se tidigare blogg om saturnus och uranus konjunktion…HÄR.

Ett välkomnande avslut som får saker och ting att sakta röra sig framåt igen. Om du upplevt dig sitta fast, ett steg framåt, två steg tillbaka! Känt som att saker och ting jobbat mot dig, kommer planeternas separation ge mer rörelseutrymme.
Kanske har du, som jag, haft eller har, upplevelsen som att bli stångad av en tjur? Något som bokstavligen hände mig, och tackolov klarade mig undan med ett par brutna revben. Kan astrologin bli tydligare än så? Uranus (överraskande, upp i luften, chock) placerad i oxens(tjuren) tecken - stort sving upp i luften och bums direkt ner i backen igen(saturnus).
Kan ju tillägga att uranus befunnit sig över min personliga saturnus de sista två åren, vilket såklart gav än mer energi för det inträffade (två helt skilda krafter som drar åt olika håll, som ger läxor och erfarenhet).
Vill också tillägga att det var en lekfull tjur, inte en arg (då hade jag nog inte levt idag). En Ferdinand som inte riktigt förstod sin vikt jämfört med min. Och tack vare tidigare erfarenhet av stora djur hade jag i stunden kapacitet att bevara lugn, att hantera situationen med livet i behåll…

Hursomhelst fick händelsen mig att tänka på ordspråket: att ta tjuren vid hornen! Den googlade definition jag fick fram: ”kapacitet att hantera en svår situation på ett direkt och självsäkert sätt ” En mening som synkroniserar med upplevelsen hur kontakten mellan saturnus och uranus kan upplevts - ger inget annat val än att ta tjuren vid hornen, här och nu! Påminnelsen till mig själv efter händelsen var att jag har både kapacitet och utrymme att möta utmaningen när den kommer. Hur mycket jag än försöker kontrollera eller planera för att undvika problem dyker utmaningen upp iallafall, och inte sällan där jag minst anar eller planerat för.
Planeten uranus kommer med det som chockar och rör runt för att vi ska våga släppa taget där vi fastnat i gamla rädslor eller framtida problem(saturnus). Som sagt två, helt skilda krafter som drar åt olika håll. Energier som sannolikt satt också dig på prov de sista åren, även om det kanske inte varit lika fysiskt påtaglig som för mig.

Ibland behövs det en rejälare ”knuff i baken” för att förstå. En påstötning för att komma tillbaka in i närvaro, för att känna tacksamhet för livet. En påminnelse att lita på att egna resurser och kraft finns i samma stund som utmaningen kommer, att våga släppa tankar och famtida oro som tar dig längre bort ifrån det livgivande, här och nu!


 

SOLEKLIPS 2jpeg


Ta hand om dig ♥︎

 

Maria Mudita Fjellborn
Nedan finner du en kortfattad sammanställning med solförmörkelsen för alla 12 ASCENDENTERNA:

Om du har din exakta födelsetid….och inte vet din ascendent finner du den HÄR...


Ascendenten i VÄDUREN - Solförmörkelsen visar sig i ditt 8:e hus, vilket ger en dubbel intensitet för att dyka djupare ner i känslorna – att möta livets djup. En känslosam transformation som du kanske väntat på. Förmörkelsen hjälper att justera och förändra frågor som rör budget eller skulder, en tid att reglera eller avsluta gamla skulder. Det samtidigt som du kan behöva göra personliga avslut, men också en tid där nya affärsmöjligheter kan visa sig. Nya affärskompanjoner kan dyka upp när relationen med det gamla avslutats. Därtill har du haft glädjen att besökas av Jupiter i ditt tecken hela sommaren. Planeten som hjälpt dig att förstå och att lösa problem som du kanske brottats med sen tidigare. Nu tar jupiter ett kliv tillbaka in i fiskarnas tecken, men återkommer till dig i december igen…… ger dig då än mer tid att hitta kreativa lösningar, resa, studera, att slappna av och njuta av livet!Ascendenten i OXEN - Solförmörkelsen sker i ditt 7:e hus. En större händelse för dig eftersom venus, din styrande planet, sällskapar eklipsen. Något som ger möjlighet att finna nya lösningar och kreativa lösningar relaterade till affärsverksamhet eller partnerskap. Det samtidigt som venus hjälper dig att förstå vad verkligen har betydelse för dig, vad ditt hjärta söker. Eftersom uranus befinner sig i ditt tecken har ditt liv sannolikt kantats med förändringar, många omvälvande passager. Månförmörkelsen som följer solförmörkelsen, den 8 november, kommer att befinna sig i ditt tecken, i oxen. En intensiv energi, därför en särskild påminnelse till dig om att vara extra snäll mot dig själv under eklipsperioden. Det samtidigt som du kan behöva lägga lite extra uppmärksamhet på vad som behöver stärkas eller förbättras kring din hälsa närmsta veckorna.
Ascendenten i TVILLINGEN - Solförmörkelsen visar sig i ditt 6:e hus, samtidigt som mars är på besök i ditt tecken. Mars ger dig extra energi, men en energi som samtidigt behöver kanaliseras rätt, för att inte leda till allt för stor rastlöshet eller oro. En tid att medvetet sakta ner, och kanske ompröva hur du väljer att spendera din tid. Möjligt är att du upplever dig behöva mer tid för egenvård, och därför gör nya val i vardagen. Hitta nya sätt att ta hand om din kropp: ändrade kostvanor, träna, hitta alternativa sätt för kroppslig läkning och balans. Kroppsliga problem från tidigare kan återigen göra sig hörda, komma tillbaka för slutlig rensning och avslut. Förmörkelsen ger dig energi för att ändra eller förbättra arbetsförhållanden som du inte är tillfreds med. Det samtidigt som behov av att sätta tydligare gränser på jobbet eller för omgivningen kan upplevas  större den närmsta tiden.

 


Ascendenten i KRÄFTAN - Solförmörkelsen äger rum i ditt 5:e hus. En tid när dolda och gömda rädslor förstärks och kommer upp till ytan. Förmörkelser kan vara intensiva, och speciellt för dig eftersom du har en större månkänslighet. Är det så, påminn dig då om att du har stöd och skydd från planeten venus genom eklipsen. Venus ger dig ny och kreativ kraft för att möta utmaningarna som kommer upp. Möjligt är att du i stunden vill bryta med relationer som inte längre är känslomässigt tillfredställande, eller ett jobb som inte längre ger glädje. Soleklipsen är bränslet som ger stöd för att klippa banden, om det är den riktning du vill gå. Förmörkelsen gör dig redo för att uttrycka ditt mest autentiska jag – redo för att lysa och synas!

 Ascendenten i LEJONET -  Solförmörkelsen visar sig i ditt 4:e hus. En förmörkelse som kan komma med idéer om hur du vill förändra ditt hem eller möjligtvis önskan om flytt. Förmörkelsen kan komma med emotionella och psykologiska genombrott gällande förståelsen för egna känslor. Ge nya möjligheter, men också utmaningar att komma ifrån känslomässig komfortzon som upplevs tillbakahållande. Du är ett hjärtstyrt tecken, solförmörkelsen är därför ett utmärkt tillfälle att anpassa handling och motivation utifrån ditt hjärta - behöver du ge dig själv mer uppmärksamhet, eller behöver du bli mer öppen och givande mot andra?
Ascendenten i JUNGFRUN - Solförmörkelsen sker i ditt 3:e hus. En tid då du kan utmanas i din kommunikation, vara tvungen konfrontera rädslor kring kommunikationen med andra. Också en tid att fundera på, och reflektera över hur du kan bättre bli förstådd, hur du mer effektivt når ut till andra. Kanske väljer du nu att gå ifrån relationer som inte längre upplevs känslomässigt tillfredställande, eller ger glädje. Solförmörkelsen är bränslet som ger dig stöd för att klippa band, om du känner att det i är i den riktning som du behöver gå. En annan möjlighet är ett tydligare behov av att sätta tydligare gränser för omgivningen. Eller behov att stänga av mediebruset, vila och dra dig tillbaka från all information som rör sig där ute. Men glöm inte venus stöd i förmörkelsen som förstärker din kreativitet. Ger dig energi och utrymme för det som du är kul, för det som gläder dig. Oavsett om det gäller en hobby, ny utbildning eller umgås med vänner.
Ascendenten i VÅGEN -  Solförmörkelsen visar sig i ditt 2: a hus. En större händelse eftersom venus, din styrande planet, sällskapar förmörkelsen. Utmaningen som förknippas med självvärdet kan komma upp. Hur du ser på dig själv – din kropp och utseende. Även frågor runt det materiella, dina tillgångar och din ekonomi kan sättas på sin spets. Kanske väljer du i stunden att gå ifrån ett arbete som inte längre upplevs känslomässigt tillfredställande, som inte längre ger glädje. Möjligt är att det dyker upp rädslor, något händer som vänder upp och ner på ditt liv. Kanske finns upplevelsen att du är redo för ett nytt kapitel, men inte riktigt vet hur du ska vända blad. Oavsett om du nu upplever befinna dig i ett slags vakuum kommer det efterhand bli tydligare vart du är på väg. Med venus hjälp får du energi och ny kreativ kraft att göra nödvändiga förändringar, oavsett var du än landat efter förmörkelsen.

 


Ascendenten i SKORPIONEN -  Solförmörkelsen sker i ditt 1: a hus, vilket ger en direkt och stark upplevelse av förmörkelsen. Möjligt är att du behöver ändra dina planer, tänka om och göra avslut. Kanske funderar du på vad som är viktigaste i ditt liv. Funderar över vad du ska prioritera bort för få mer tid för nära och kära, eller för dina vänner. Mycket händer för dig just nu, kan därför vara viktigt att du tänker lite extra på din hälsa och välmående närmsta veckorna. Eventuellt kan en liten semester med vänner eller med familjen hjälpa att hitta tillbaka till dig själv, men också hjälpa dig att hitta nya idéer och kreativa uppslag för hur du vill planera för framtiden. Trots att de kan röras om i grytan, upplevs lite obekvämt i stunden, kommer du efter eklipssäsongen, känna mer entusiasm och glädje. Vara i stånd att vända kapitel, starta i gång med det nya – med det som känns mer du!

Ascendenten i SKYTTEN - Solförmörkelsen visa sig i ditt 12:e hus. Med förmörkelsen i det tolfte huset kan du uppleva ett överväldigande behov av vila, terapi eller meditation. Möjligt är att du känner dig låg i energi, att motivationen börjat sina, ett steg framåt, två steg tillbaka! Energin kommer komma tillbaka, men först, precis som för de andra tecknen, behövs det ett avslut. Vad tömmer dig på energi? Vad behöver omprioriteras eller förändras? Förmörkelsen hjälper dig att sakta ner, stilla dig för att bättre höra dina behov och hjärtats längtan. Förmörkelsen ger dig öppning för stilla begrundan där insikter från det undermedvetna kan komma upp, insikter som visar vägen för det som är nytt och stödjande.Ascendenten i STENBOCKEN - Solförmörkelsen befinner sig i ditt 11:e hus. Möjligt är att det finns drömmar eller långsiktiga ambitioner som du länge jobba hårt för, visioner som nu kan komma att blomma ut och blir verklighet. Saturnus, din styrande planet har länge varit i kontakt med Uranus, planeten för uppvaknande och innovation. En energi som hjälpt dig att tippa skalan från det gamla till det nya. Möjligt är att det finns ett större behov av att sakta ner, lägga bort ambitionerna för ett tag. Spendera mer tid med vänner, vårda de viktiga relationer i ditt liv. Vänskap kan komma att testas och sättas på prov, samtidigt som ny och värdefulla bekantskaper kan dyka upp. Bekantskaper som främjar och stöttar dina intressen. Och om andra behöver dig som stöd under denna tid, glöm inte att också ge näring till, skydda den egna energinivån.
Ascendenten i VATTUMANNEN - Solförmörkelsen befinner sig i ditt 10:e hus. Nu kan en ny situation, förknippad med din karriär eller företagande bli aktuellt. Möjligt är att det dyker upp en ny chef eller att din nuvarande chef hjälper dig ta ett kliv i karriären, du får nya arbetsuppgifter som är mer du. En solförmörkelse som alltså kommer med inspiration och idéer som kan öppna nya dörrar förknippad med din karriär.
Kanske tvingas du att se över, eller ändra dina karriärsmål, men inte riktigt vet vilken väg eller riktning som du ska välja. Klarhet är på väg, du behöver bara lite tålamod! Förmörkelsen kan likaså vara en tid då din uppmärksamhet behöver riktas mot familjelivet, hur du skapar balans mellan arbete och familjen!
Ascendenten i FISKARNA - Solförmörkelsen visar sig i ditt 9:e hus, Med förmörkelsen i ditt nionde huset kan din personliga övertygelser komma att testas. Förmörkelsen kan också föra med sig tankar om hur du väljer att uttrycka dig själv, hur du vill dela din sanning och visioner med andra. En tid då du vill uttrycka dig på ett mer sant och autentiskt sätt, något som kan ge utmaning. Möjligt är att du avslutar eller hoppar på en ny utbildning, eller får ett nytt uppslag för en resa. En resa som ger motivation att fördjupa dig i en mer bestämd spirituell riktning. En starkare längtan att bryta med de dagliga rutinerna kan upplevas, längtan att engageras i något nytt. Kanske upplever du ett ah-ha-ögonblick, ett genombrott gällande ett projekt eller jobbproblem som du precis arbetat dig igenom.