LUFT

 

Luft-elementet kopplas till planeterna Merkurius, Venus, Saturnus och Uranus.
Lufttecknen är Tvillingarna, Vågen och Vattumannen.  I vedisk astrologi representerar luft-elementet, Kama (vilket inte bör förväxlas med Karma, även om det finns en viss koppling) Kama associeras med intellektet, kommunikation, nöjen, gemenskap och förströelser.

Luft-elementet är ett drivande element, är Maskulin energi. Är fysisk rörelse; armar och händer, men också det rörliga intellekt, logik, tankar och idéer. Är ord och kommunikation, också konst, musik, sång, dans, intimitet och gemenskap,  samtidigt som anpassningsförmåga och nyfikenhet. 
Luft i balans är intellektuell skärpa och god kommunikationsförmåga. Luft i obalans blir överstimulering och koncentrationssvårighet. Och där brist på luft resulterar i långsamhet och stagnation. 

Luft är ett uppfriskande, entusiastiskt och kul element, men är samtidigt flyktigt. Luft tar sig in, men försvinner ut lika snabbt. För att luften ska stanna behöver den sammankopplas med något av de andra elementen(exempelvis en tanke behöver sammankopplas med en känsla för att hållas kvar). Är ett kopplingselement(såsom vatten elementet) som förbinder människor och idéer, är drivkraften bakom delade tankar. Det är genom luft elementet som åsikter ventileras. Luft är nya idéer, också förändrat ställningstagande och - synsätt. Luft är det flexibla såsom ether- och vatten elementet.

 Luft ruskar och förflyttar saker, beskåda det som vinden tagit tag i, virvlar och snurrar, och som kan landa  långt bort ifrån utgångsläget. Så trots att luft är ett lekfullt element kan luft samtidigt medföra stor förstörelse genom stormar eller tornados.

 


Emellertid behöver förstörande, inte nödvändigtvis, vara av ondo, utan kan också vara positivt, det speciellt när gammalt behöver rivas för att ge plats åt något nytt.
Problem uppstår om obalansen blir statisk eftersom den då leder till permanent oro, rastlöshet, problem med ställningstagande och koncentrationssvårigheter. Exempel på det är långvarigt dataspelande, ständig interaktion i informationsflödet och konstant fullbokat schema.

Därtill är luft varken ett stabilt eller tillförlitligt element, tvärtom, finns luft-elementet för att skapa rörelse och varaktighet. Stadga står jord- och eld elementen för. .......


ELEMENTEN