VATTEN

 

Vatten-elementet kopplas till planeterna Venus, Månen, Mars, Jupiter, Pluto och Neptunus. 
Vatten-tecken är Kräftan, Skorpionen och Fiskarna. I vediska astrologi förknippas vatten med Moksha som representerar upplysning, det högre medvetandet som förknippas med inre framgång (i motsatt till yttre framgång). Vatten är reflektion som i sin tur ger utrymme för självmedvetenhet.
Vatten är den emotionella guiden, Feminin energi, mjuk toch flexibelt element. Vatten är känslomässiga behov, är intuition, men också det irrationella eftersom vatten är känslor. Det vill säga, att känslor inte alltid upplevs som logiska eller begripliga. Därmed förknippas vatten också med det mystiska, gåtfulla, tankar och känslor i det undermedvetna.

Vatten i balans är känslomässig tillfredställelse, upplevelsen av trygghet oavsett vad som händer och sker på utsidan( i omgivningen). I obalans kan vatten tvärtom medföra okontrollerade känslor, drama, hyperkänslighet och obeslutsamhet, men också leda till ett överdrivet trygghetsbehov.


 

Vatten är fertilitetens element eftersom vatten föder fram det nya. Vatten vill och behöver vara i rörelse för att ge nya möjlighet, födelse av nya känslor. 
Vatten i fritt flöde essentiellt eftersom vatten föder fram en ny känsla, ger en ny upplevelse. Bakom ilskan finns sorgen och bakom sorgen gömmer sig glädjen osv. Stagnerar vatten är fasthållande av ett och samma känslotillstånd.....

Texten nedan är tolkning på hur fysiskt liv föds fram ur vatten, men vi kan också se det som en metafor för hur en känsla föder en annan känsla, och hur det fortsätter i oändlighet. Därmed förknippas vatten med tillit, tillit till det som vi inte vet eller inte förstår, vatten är tilliten till att känsloprocesserna vill oss väl......



“Water is sacred, because we are born of water,
and live-in water for 9 months. When the water breaks, new life comes.
But even deeper than that, we come from our mother´s water,
and her mother´s water and so on.”
 
-       Autumn Peltier


Vatten elementet är inte bara den emotionella guiden utan är också emotionell styrka eftersom vattnet ger förståelse, intuition och acceptans. Förståelse och  acceptans för egna och andras känslor vilket i sin tur stödjer inre lugn. 

Vatten renar och läker när elementet förblir i rörelse.....



If you don´t become the ocean, you´ll be seasick every day.

-       Leonard Cohen 


ELEMENTEN