UTFORSKA DIN INRE ZODIAK

Planeter, Stjärntecken, 

Element & Chakran

Hur planeter och zodiaken relaterar till chakrasystemet.


Det är mycket i stunden, i världen, som kan upplevas överväldigande….. då kan det vara hjälpsamt att ta del av metoder som lugnar och som balanserar så att oron inte sätter sig djupare.

Som stöd kan meditation med chakran, vara ett, bland andra, metoder som hjälper att lugna och transformera känslomässig intensitet. Och är samtidigt är ett sätt att utforska den egna planetenergin. Om du önskar och är nyfiken på det......

Först lite astrologisk bakgrund rörande planeterna, chakran och zodiaken….

Varje år passerar solen genom zodiaken…mer om solens väg  läser du HÄR  ….det vill säga att solen passerar genom alla de olika 12 stjärntecknen årligen….från vädurens tecken till fiskarnas tecken, en resa från sydpolen till nordpolen. Enligt vedisk astrologi aktiveras det chakra som solen passerar igenom (solen stannar i ett och samma tecken i ca 1 månad). Och är något som sker år efter år, solvarv efter solvarv. Om du lever till det du är 92 år kommer du följaktligen leva igenom 92 solcirkulationer, något som ger väldigt många möjligheter för uppdatering, integrering och läkning.
Chakran (och karma) aktiveras även av andra transiterade planeter än solen, men viktigast är solen, eftersom solen är kungen i det planetariska kabinettet. Solen representerar innersta jaget, är själen.
I astrologisk tradition är de planetära cyklerna (planeternas resa genom zodiaken) återkommande mönster, känslor eller situationer som upprepas. Depression varje februari... pengabekymmer i januari eller bråk med partnern varje april, eller mycket och positiv energi i mars....etc. Vad som helst som är återkommande (både det positiva och det problematiska).

Varje år när solenergin(solen) cirkulerar (eller när andra transiterande planeter återkommer till samma chakra(stjärntecken) ges alltså nya möjligheter för integrering och bearbetning. Nya möjligheter för att släppa taget om specifikt karma, eller att vidga och tillföra mer positiva möjligheter för det som återspeglar det som du vill ha mer av .
Med andra ord är kunskapen om chakran hjälpsamt och en viktig del inom den vedisk astrologin. 

 

Lite om Karma…..

Kropp och sinne håller information, där det i vår genetiska struktur, i våra DNA, finns lagrade upplevelser. Positiva upplevelser, men också det svåra som nedärvts generationer bakåt, allt det visar horoskopet.
Horoskopet är en "snapshot" var du energimässigt befann dig i födelseögonblicket. Därtill är horoskopet, astrologiskt, en återspegling av tidigare karma. Tillägger att KARMA inte behöver betyda något negativt, utan kan likväl betyda något positivt, eller något mer neutralt. Emellertid är det karma som blockerar som vi vill lösa upp för att få mer och större livsflöde.

Karma förknippas med tankar, händelser och vanor som nedärvts från de som kom före oss i släktledet, är det som återspeglas i våra dagliga liv(mönster och vanor). Visst karma sitter ”löst”, medan annan karma är mer ”fixerat”. Somliga mönster och vanor sitter djupare än andra och är därmed knepigare att bryta eller förändra. Något som jag är tämligen säker på att de flesta av oss känner igen och känner av.
Karma som är extremt fixerat och fast är exempelvis; hårfärg, ögonfärg, kroppsbyggnad, benstruktur, fingeravtryck …..etc. Det är sällan som vi, på naturlig väg, ändrar ögonfärg (även om små bebisar gör, och är något som även vissa medicinska tillstånd kan leda till).

För att växa behöver vi uppmärksamma och släppa det som håller tillbaka, vanor, rädslor, trauma och tankar som lagrats i kroppen, det för att komma ur karmahjulet. Ordet chakra betyder bokstavligen hjul eller cykel på sanskrit,  det som reflekteras i våra chakran, i vår kropp, i vårt energisystem.

Grundteorin för karma är: att vara fast i återkommande mönster, personligt och kollektivt. Vi vill följaktligen bryta återkommande och destruktiva mönster för ett hälsosammare och harmoniskare liv, personligt och kollektivt.  
Några sätt (bland många andra metoder) för att bryta återkommande mönster är att förstå det personliga horoskopet och att jobba med chakran.
Nedan går jag lite närmare in på vad varje chakra har för funktion och hur chakran relaterar till zodiaken.

 

7 CHAKRAN 

Det finns hur mycket som helst att prata om när det kommer till chakran; färger, musik, kristaller, dieter, dofter, olika meditationstekniker, alla de olika påverkan som de har på kroppen, vad de egentligen har för betydelse och vad de är etc.…

Det är en omöjlighet att gå in i allt i en och samma artikel, följaktligen väljer jag att beskriva nedan var chakran är belägna och om vilken påverkan som de kan ha på kropp och sinne.

Själv gör jag (iallafall nästan:) dagligen meditation som rymmer scanning av chakran, något som passar mig bra och som jag finner hjälpsamt. Utvecklar det lite mer längre ner i texten, om du är intresserad av att veta mer om det….

För att hitta obalanser i ett specifikt chakra kan du ställa frågor som; var i kroppen du har återkommande smärta eller kroniska problem, frågor gällande självkänslan, men också vad rädslor hittas i kroppen.
Likväl som du kan ställa frågan var stöd och support finns i dina chakran.

Chakran är inte isolerade utan samarbetar med varandra (såsom planeterna också samarbetar). Som exempelvis rädslor, men också glädje kan relateras till flera chakran och till flera olika planeter.
Och tillsammans är var och ett av de 7 chakrana i linje, och där alla chakran också är knutna till en specifik punkt i kroppen. 

Integer ac vehicula eros, sed dictum sapien. Donec dignissim porttitor ante, sit amet placerat dui. Donec mollis vel arcu

Alla chakran….

Första chakrat; Rotchakrat (Muladhara). Förknippas med färgen röd, med planeten Saturnus, Stenbockens och Vattumannens tecken. Elementet är jord... Finns i basen av ryggraden, bäckenbotten, svanskotan. Stöder grundning och självförsörjning (förknippas med det materiella). I balans ger chakrat trygghet, självkänsla och upplevelsen av samhörighet med djuren, naturen och andra människor (familj, tillhörandet av en grupp), stöd och lojalitet. Chakra som kopplas med instinktivt beteende(de primala instinkterna).
Rotchakrat är bärare av minnen från förfäder, inklusive historier om krig, svält och naturkatastrofer. Obalans i första chakrat kan ge låg självkänsla, rädslor för att bli övergiven, depression eller panikattacker. Balanserat rotchakra skapar en grund som stödjer de högre chakran (de andra chakrana). Chakrat som ger stabilitet och stadighet genom hela kroppen, som stödjer kontakten med omgivningen och med moder jord.

Andra chakrat; Sakral Chakra (Swadisthana). Förknippas med färgen orange, med planeten Jupiter, med Fiskarna och Skyttens tecken. Elementet är vatten... Chakraplatsen är ländryggen och under naveln som representerar sexualitet och kreativitet. Förknippas med njutning, skaparkraft, sexualitet, relationer och glädje. Balanserat stödjer chakrat sunda relationer. Obalans ger problematik runt intimitet, känsloöverväldigande, emotionell instabilitet och brist på kreativitet. Problem med höftområdet, ländrygg, urinvägarna, njurar och urinblåsa.
En fråga för andra chakrat är om du följer din kreativitet?

Tredje chakrat; Solar Plexus Chakra (Manipura). Förknippas med färgen gul, med planeten Mars, med Väduren och Skorpionens tecken. Elementet är eld....Är centret för automatiska funktioner, såsom matsmältning och andning, är också sätet för fight-or-flight. Aktiveras vid stress som ger höjer hjärtfrekvens och blodtryck. Chakra som kopplas med instinktivt beteende(de primala instinkterna). Chakrat som också kopplas med  makt, vilja, självkontroll, vitalitet, syfte och livsriktning. Obalanser kan leda till överdriven kontroll, aggressiv, spridd - och ständigt aktivitet.
Obalans kan bära låg självkänsla, känslighet för kritik, kritisk mot andra, osäkerhet, rädslor, ovilja, och trötthet. Också ge problem med bukspottkörteln, gallblåsan, matsmältningsproblem och magmuskler: ytlig andning som i sin tur blockerar energi.
I balans är chakrat trygghet och upplevelsen av att ha kontroll. Förknippas med personliga kraft, självkänsla och mod - kapacitet att uppnå uppsatta mål, att manifestera framtida önskningar och mål. Läs mer om mars energin HÄR

Fjärde chakrat; Hjärtchakrat (Anahata). Förknippas med färgen grön, med planeten Venus, med Oxen och Vågens tecken. Elementet är Luft....Är kraftpaketet i det mänskliga energisystemet. Plats: bröstbenet, hjärta, bröst, övre rygg, axlar, cirkulationssystem, lungor, händer, revben/bröst och diafragma. Är platsen för självkärlek och kärleken till andra. Chakrat som stödjer empati och förlåtelse. I balans är fjärde chakrat medkänsla, självacceptans, förlåtelse, hälsa, styrka, balans, hopp, tillit, förmåga att läka andra och sig själv. I obalans ger chakrat sorg, förbittring, svartsjuka, sårade känslor, oförmåga att förlåta, självcentrering, rädsla för ensamhet, cirkulations problem, hjärtklappning och tyngd i bröstkorg.
En fråga för fjärde chakrat är vilka känslominnen som behöver läkas?

Femte chakrat; Halschakrat (Vishuddha. Förknippas med färgen blå, med planeten Merkurius, med Jungfrun och Tvillingens tecken. Elementet är Ether....
Basen är halsen, nacke och axlar, luftstrupe, nackkotor, mun, tänder, tandkött, käke, och matstrupe. Chakrat som förknippas med självuttryck, kommunikation. Den egna rösten: att tala  sanning, lyssna och resonera, samt att känna sig hörd och lyssnad på.
Obalanser kan frambringa skvaller, osanningar, problem med hals och sköldkörtel, rädsla för att uttrycka egen sanning, oro för att kommunicera och tala, oro för att uttrycka tankar och idéer. Balanserat är chakrat autenticitet, förmåga för positiva tankar samt kreativitet som uttrycks med lätthet och glädje.

Sjätte chakrat; Tredje ögat Chakrat (Ajna). Förknippas med färgen indigo, med Solen och Månen, med Lejonets tecken (Solen) och med Kräftans tecken (Månen). Element är Rent Ljus (alltså inget element). Tredje ögats chakra representerar perception, intuition, andlig kommunikation och högre medvetenhet. Placering: panna, hjärna, ögon, öron, näsa, tallkottkörtel och hypofysen. I obalans huvudvärk, synproblem, svårt att finna syfte med livet, samt begränsande övertygelser.
I balans, fördjupad andlighet, visdom, kunskap och insikt, det sjätte sinnet och stark intuition som stöd för inre rösten. Öppenhet för andras idéer, förmåga att lära av erfarenheter och förmågan att "leva i nuet".

Sjunde chakrat; Kronchakra (Sahasrara). Förknippas med färgen violett, men inte med någon planet. Är ren energi, det inre ljuset, existensen och gudomligheten. Förbindelsen med det andliga, högre domäner, andlighet som integreras i det fysiska livet. Att leva i nuet, släpp taget om det förflutna, lev i det gudomligas närvaro. Förmåga att lita på livet, mod och osjälviskhet. Förmåga att se den stora bilden, tro, inspiration, andlighet och hängivenhet.Tacksamhet!

CHAKRA MEDITATIONER

Det finns många olika chakra-meditationer och tekniker att hitta på nätet om du önskar. Går inte närmare in på meditationer här, mer än att jag delar en länk till en Osho chakra meditation som jag själv använt under många år.  
En annan metod som jag använder är att jag under djupandning och avslappning  placera händer på ett specifikt chakra. Ett tips är att börja med första chakrat (rotchakrat) om du väljer att gå igenom alla. Möjligt är att du upplever att vissa chakran ger support, att vissa chakran ger mer vila och stöd (något som nödvändigtvis inte behöver vara hjärtchakrat eller tredje ögat) det kan vara vilket chakra som helst där det känns lugnt och fridfullt, medan andra chakran behöver annan uppmärksamhet. 
Experimentera och pröva dig fram om du är nyfiken på att använda chakran, planeter och astrologi. Att närma dig chakran är alltså ett, av många andra sätt att utforska din inre planetenergi!

 Osho chakra meditation hittar du HÄR